Dagritme opbouwen tussen de groenten

20-06-2019
Bernadette en Ton Baaijens van Kwekerij Tuinen van de Hagert. © Eveline Van Elk

Boerentrots LEUR – Ze zijn allebei 64 jaar, maar denken nog niet aan hun pensioen. Ton en Bernadette Baaijens leggen hun ziel en zaligheid in De Tuinen van De Hagert in Leur, een kwekerij waar ze meer dan 100 soorten groenten, kruiden en vruchten telen. Ze besteden niet alleen veel aandacht en zorg aan de planten, maar ook aan de 14 medewerkers: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit artikel van Irma van Teunenbroek verscheen eerder in De Gelderlander, editie Maas en Waal.

De mensen die het stel onder de vleugels neemt, krijgen allemaal een eigen ontwikkelplan. Iedereen heeft een andere problematiek en eigen doelen. Ton: ,,Herstel is de eerste doelstelling. We hebben hier mensen die langdurig werkloos zijn, maar ook die depressief zijn of een burn-out hebben. Sommigen moeten eerst weer een dagritme opbouwen.”

“Soms is het loslaten van je maatschap­pe­lij­ke carrière, dat is niet makkelijk. Je zult maar hoogleraar zijn en nu staan te schoffelen”

Als de tijd rijp is, helpt de familie Baaijens ook bij het oriënteren op de arbeidsmarkt. ,,De meesten kunnen niet terug naar hun oude werk. Soms is het loslaten van je maatschappelijke carrière, dat is niet makkelijk. Je zult maar hoogleraar zijn en nu staan te schoffelen.”

Waardevol gevoel
Op de kwekerij doen de werknemers alles; zaaien, planten, oogsten en verwerken, het hele proces. Dat geeft ze volgens Ton en Bernadette een waardevol gevoel. Laatste stap is het afleveren van bestellingen bij klanten, waaronder vijf restaurants. Meesterproef in Nijmegen neemt eetbare bloemen af.

De kwekerij heeft daarnaast bijzondere producten als chocoladetomaten, witte paprika’s, palmkool, chioggia bieten en appelmunt. Bernadette: ,,Soms vind je ergens bijzondere zaadjes.” In een hoek van de tuin staan de gewassen niet in keurige rijtjes, maar door elkaar: ,,We doen een proef met permacultuur, het idee is om dat met de hele tuin te gaan doen. De aarde laten en niet alles schoffelen.”

Woonzorgboerderij De Hagert
Naast de kwekerij ligt Woonzorgboerderij De Hagert, waar 18 dementerende ouderen en 12 mensen met een verstandelijke beperking samen wonen. Ton en Bernadette Baaijens zijn de initiatiefnemers van de boerderij, Bernadette was er jarenlang manager. Vijf jaar geleden wilden ze het rustiger aan gaan doen.

Ton: ,,We huren nu alleen de kwekerij.” Ze helpen nog steeds met het onderhoud van de 5 hectare grond die bij het complex hoort. Er is onder andere een boomgaard en een grote bloementuin. Ton: ,,Er staan oudere rassen in die de ouderen herkennen. Mijn moeder heeft hier ook gewoond en plukte iedere dag een bosje. Je wilt mensen proberen een reden te geven om morgen weer op te staan.”