De 7 plagen van Egypte

08-06-2023

Het zit dit jaar niet mee in de tuin. Leest u even mee: zeer nat in het vroege voorjaar, veel nachtvorsten, tot ver in mei koude nachten, droogte vanaf begin mei, grote groepen houtduiven, woelmuizen… en het is pas begin juni! Als het zo doorgaat halen we die 7 plagen met gemak.

Door de langdurige koude zijn planten veel later dan andere jaren aan het groeien geslagen. de klimaatdoeken over de planten helpen dan maar beperkt. Daardoor is bijna alles later dan we gewend zijn.

In onze tuin werken we altijd zonder gif en zonder klemmen. We proberen plaagdieren op een vriendelijke manier van ons af te houden. Daarvoor gebruiken we netten, vliegers, piepapparaten, natuurlijke afweerplanten. En dat gaat meestal goed, maar dit jaar een stuk minder. De duiven en konijnen vreten zelfs aan volwassen koolplanten en slaplanten. Honderden planten zijn zo verdwenen. Dat hebben we nog niet eerder mee gemaakt. Normaal zeggen we: 20 % voor de dieren en 80 % voor ons. Dat is nu faliekant anders. Maar we doen het er maar mee, we hebben vele honderden koolsoorten opnieuw geplant.

Voor de klanten betekent het dat we veel groente later kunnen leveren dan gepland.