De 7 plagen van Egypte

08-06-2023

Het zit dit jaar niet mee in de tuin. Leest u even mee: zeer nat in het vroege voorjaar, veel nachtvorsten, tot ver in mei koude nachten, droogte vanaf begin mei, grote groepen houtduiven, woelmuizen… en het is pas begin juni! Als het zo doorgaat halen we die 7 plagen met gemak.

Door de langdurige koude zijn planten veel later dan andere jaren aan het groeien geslagen. de klimaatdoeken over de planten helpen dan maar beperkt. Daardoor is bijna alles later dan we gewend zijn.

In onze tuin werken we altijd zonder gif en zonder klemmen. We proberen plaagdieren op een vriendelijke manier van ons af te houden. Daarvoor gebruiken we netten, vliegers, piepapparaten, natuurlijke afweerplanten. En dat gaat meestal goed, maar dit jaar een stuk minder. De duiven en konijnen vreten zelfs aan volwassen koolplanten en slaplanten. Honderden planten zijn zo verdwenen. Dat hebben we nog niet eerder mee gemaakt. Normaal zeggen we: 20 % voor de dieren en 80 % voor ons. Dat is nu faliekant anders. Maar we doen het er maar mee, we hebben vele honderden koolsoorten opnieuw geplant.

Voor de klanten betekent het dat we veel groente later kunnen leveren dan gepland.

En toen was het helemaal af….

22-05-2023

Een eenvoudig erwtentopje van de Tuinen van de Hagert maakt het dessert van chefkok Sebastiaan van restaurant Ovum in Grave helemaal af. Sebastiaan is trots op zijn producten en wij genieten ook een beetje mee van zijn succes.

De groentekraam gaat weer open

08-05-2023

Door een koud voorjaar met veel nachtvorsten liggen we wat achter op schema. Maar, mede dankzij het groeizame weer van afgelopen week, nu kunnen we eindelijk onze groentekraam weer openen.

De groentekraam is geopend op maandag, dinsdag en vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

Onze medewerkers zullen u graag helpen.

Voor een overzicht van de groente, kruiden en bloemen die op dit moment leverbaar zijn kun je op de knop ‘Producten’ en vervolgens op de knop ‘ Nu leverbaar’ klikken.

Gedroogde eetbare bloemen

01-04-2023

Terwijl het voorjaar nog echt moet beginnen zijn we op de kwekerij al volop aan het werk. Duizenden plantjes zitten al in de grond, beschermd voor het gure weer met klimaatdoek. Ook in de kas zijn we al druk. De eerste lichting raapstelen en radijzen zijn al bijna klaar voor de verkoop. We wachten nog op een paar dagen warm en zonnig weer.

Eetbare bloemen voor de restaurants leveren we al weer volop. Een deel van de oogst drogen we voor de bloementhee.

Sebastiaan van Ovum kookt met passie, en met de Tuinen van de Hagert

15-02-2023

De kwekerij levert haar biologisch geteelde groenten en eetbare bloemen ook aan een aantal restaurants in de regio. De chefs bezoeken regelmatig de Tuinen van de Hagert, proeven, zien en ruiken. Er worden ideeën opgedaan en suggesties uitgewisseld. Kwekerij en chefs genieten samen van de producten en hun mogelijkheden, al lang voordat deze worden verwerkt en opgediend in bijzondere gerechten. Eén van de chefs met wie wij samenwerken is Sebastiaan Follong van Ovum.

Lees verder

Voorzichtige start van het nieuwe seizoen

01-02-2023

Heel voorzichtig zijn we eind januari gestart met de levering van de eerste producten van 2023. Voor onze vaste klanten onder de restaurants zijn leveren we eetbare primula’s. We hebben nieuwe kleuren en formaten. De primula’s zijn de eerste eetbare bloemen van het seizoen. Later worden zij opgevolgd door ruim 30 soorten eetbare bloemen die wij in de loop van het jaar kweken en kunnen aanbieden aan onze vaste klanten.

Verkoop groente stopt per 17 oktober

14-10-2022

Het is inmiddels volop herfst. Het seizoen is voorbij, de keuze is nog maar zeer beperkt. Daarom stopt de verkoop aan de kraam in de kwekerij vanaf 17 oktober. We bedanken alle klanten voor hun trouwe bezoek aan de groentekraam en we zien iedereen graag weer terug in 2023. Dat zal zo rond eind maart/begin april zijn. Via de website houden we je op de hoogte wanneer de verkoop weer start.

Fruit plukken voor de voedselbank

26-09-2022

Elk jaar mogen we bij familie van een van onze bewoners fruit plukken, zoveel als we willen. Een eerste partij halen we elk jaar voor Woonzorgboerderij de Hagert. Het fruit wordt onder meer verwerkt in appelmoes, peertjes op sap, kweeperengelei en appeltaart.

Een tweede partij hebben we geplukt voor de voedselbank. Vrijwilliger Wim zoekt hiernaast de opbrengst uit voordat deze de koelcel in gaat.

2022 was ook voor de moestuin een bijzonder jaar

08-09-2022
  • februari: zeer nat met aan het eind van de maand drie stormen achter elkaar
  • maart, april en mei: drie droge maanden met maar liefst 13 nachtvorsten
  • juni: een hele natte maand
  • juli, augustus en september: grote droogte en erg warm.

Toch hebben we met kunst en vliegwerk nog een goed jaar gehad. Ook dit jaar hebben weer verschillende medewerkers (betaald) werk gevonden en zijn er verschillende nieuwe medewerkers gestart. De verkoop van onze groente en kruiden liep goed. Inmiddels hebben we ruim 30 (!) soorten eetbare bloemen in ons assortiment.

Onze uien op televisie

25-03-2022

Omroep Gelderland heeft in 2021 opnamen gemaakt op de kwekerij. Aanleiding was een tv-serie over lokale voeding. Voor de uitzending over het gerecht Pannegies (een traditionele stoofpot) heeft Omroep Gelderland een korte opname gemaakt op de kwekerij over de teelt van uien als belangrijk ingrediënt.